Magda Sz.

Magda Sz.

Dzięki, że tu jesteś i czytasz ten wpis. Koniecznie podziel się swoimi myślami w komentarzu. Tworzę dla Ciebie!

Białkowe Rafaello- wersja dla niejedzących słodyczy

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Słodycze to coś, od czego byłam uzależniona. Od czasu kiedy ich nie jem widzę, jak dużo chemii i innego syfu sobie oszczędzam. Co nie zmienia faktu, że czasami mam na nie ogromną ochotę 🙂 A kiedy nie można jeść słodyczy, trzeba znaleźć wyjście awaryjne dla swojej zachcianki. Dziś białkowa wersja Rafaello!

Tradycyjny sposób jedzenia kazeiny, czy robienie z niej omletów już trochę mnie nuży. Dlatego postanowiłam rozwinąć repertuar przygotowywanych z niej pyszności. Białkowe Rafaello to tylko dwa składniki: kazeina ( ja mam o smaku kokosowo-waniliowym), oraz płatki migdałowe/wiórki kokosowe- zależy co lubisz. 

Przygotowanie: miarkę kazeiny (30 g) mieszasz z mniejszą niż zalecana ilością wody. Łyżeczką nakładasz gęstą masę na rękę, formujesz z niej kulkę i obtaczasz w przygotowanych płatkach migdałowych (20g). Moja masa była bardzo lepiąca, więc oszczędziłam sobie robienia perfekcyjnych kulek i od razu przekładałam porcję do miseczki z płatkami 🙂 Gotowe kuleczki wkładasz na 30 minut do lodówki, żeby stężały. 


Z podanej wyżej gramatury wyszło mi 9 kuleczek. Rozkład makroskładników na porcję ( 1 kulka):

B: 3,1 g  T: 1,2 g  W: 0,75g  kcal: 25,1 
 
Dla porównania, jedna kulka sklepowego Rafaello to :
B: 1,16 g  T: 5,98 g  W: 4,85 g  kcal: 77,88
 
Czym Wy zastępujecie sobie słodycze? Piszcie w komentarzach, jeżeli macie jakieś ciekawe przepisy. Na pewno przetestuję 🙂

Powiązane posty

10 komentarze na temat “Białkowe Rafaello- wersja dla niejedzących słodyczy”

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *