Magda Sz.

Magda Sz.

Dzięki, że tu jesteś i czytasz ten wpis. Koniecznie podziel się swoimi myślami w komentarzu. Tworzę dla Ciebie!

Pizza kalafiorowa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Niedawno na Facebooku pisałam o pizzy robionej na kalafiorowym spodzie. Coś, co wygrzebałam z czeluści Internetu i chciałam koniecznie sprawdzić w swojej kuchni. Nie było lepszej okazji, jak wczoraj! Piątek, weekend, wspólny wieczór… I redukcja, która rządzi się swoimi prawami. 

Nie ma sytuacji bez wyjścia. Ok, mogłam zrobić cheat meal i zamówić zwykłą pizzę, bo w końcu to cztery tygodnie, tyle czasu bez większej ilości węgli itd. itp. Ale zupełnie nie czuję takiej potrzeby mimo, że ostatni tydzień cały czas podkładał mi pod nos jakieś “pyszności”. Asertywność i silna wola to coś, co w trakcie tych czterech tygodni osiągnęło u mnie zadziwiająco wysoki poziom 🙂 Dlatego zamiast zamawiać pizzę, zrobiłyśmy własną. I wyszło pysznie!

Przepisów w sieci jest mnóstwo, ja zazwyczaj gotuję “na oko”, więc jedyne czym się kierowałam, to listą produktów potrzebnych na zrobienie spodu. Na jedną pizzę potrzeba:
– kalafior (450 g opakowanie mrożonego, po odciśnięciu wody zostaje około 300 g )
– 1 jajko
– ser: mozzarella/parmezan zależy co preferujecie

Kalafior po rozmrożeniu zblendowałam na papkę, odcisnęłam przez szmatkę nadmiar wody i doprawiłam ulubionymi przyprawami. Do tego dodałam jajko i 70 g tartej mozzarelli. Kiedy dokładnie wymieszamy składniki, przekładamy “ciasto” na blachę i formujemy dowolny kształt. 


Wstawiamy spód do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i kiedy się zarumieni (15-20 minut) wyjmujemy i nakładamy dodatki: sos/ketchup/przecier, pieczarki, łosoś, pomidory, ser… co tylko przyjdzie Wam do głowy. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i wkładamy pizzę na kolejne 10 minut lub dłużej, zależy jak zrobioną pizzę preferujecie 🙂



Jak dla mnie świetna alternatywa! Nie wiem ile kcal jest w tradycyjnej pizzy, ale ta zrobiona przeze mnie ze wszystkimi składnikami, miała mniej niż 750 kcal, a rozkład makroskładników przedstawiał się następująco: B: 62,14g  W: 23,48g  T: 43,53g

Z racji, że pierwszy raz przygotowywałam tę pizzę, starałam się robić ciasto wg przepisu, ale już teraz wiem, że dodawanie mozzarelli lub innego sera do spodu nie jest konieczne, więc następnym razem ser zastąpię drugim jajkiem. Jedna pizza jest idealna dla dwóch osób 🙂

A Wy próbowaliście jej w swojej kuchni? Kolejnym przepisem do wypróbowania jest kleik z brązowego ryżu i makaron z warzyw! 🙂

Powiązane posty

11 komentarze na temat “Pizza kalafiorowa”

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *