Magda Sz.

Magda Sz.

Dzięki, że tu jesteś i czytasz ten wpis. Koniecznie podziel się swoimi myślami w komentarzu. Tworzę dla Ciebie!

Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Jesień jest dla mnie momentem kulinarnego przebudzenia. Po rozbieganym lecie to moment, w którym wychamowuję, więcej czasu spędzam w domu i tym samym- w kuchni. Miłość do gotowania pojawia się na talerzach w postaci rozgrzewających gulaszów, zup, korzennych wypieków, pierogów z sezonowym nadzieniem… Co tylko wpadnie mi do głowy! W tym poście na tapet wjeżdza marchewkowo-pomarańczowa zupa-krem, która od wielu lat jest moją ulubioną jesienną propozycją. Zapraszam do gotowania!

Rozgrzewająca, marchewkowo-pomarańczowa zupa krem

Tym przepisem dzieliłam się z Wami już w zeszłym roku na Instragramie, a od tamtego czasu kombinowałam z proporcjami i dodatkami, żeby dojść do perfekcji. Czy mi się udało? Musicie ocenić sami, w końcu każdy ma inne smaki. Przetestujcie poniższy przepis, dostosujcie do własnych wymagań, bawcie się smakiem!

Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem z grzankami domowej roboty.
Marchewkowo-pomarańczowa zupa krem.

Składniki:

  • 8 marchewek
  • sok i miąższ z 1 pomarańczy
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka 30% /opcjonalnie/
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki espresso
  • masło
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 cm korzenia imbriu
  • bulion 600 ml
  • pieprz, sól, papryka ostra i słodka
  • grzanki
  • szczypta cynamonu i zmielonej kolendry /opcjonalnie/

Sposób przygotowania:

Pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany imbir podsmażacie na maśle z dodatkiem cukru. Kiedy ten zacznie się delikatnie karmelizować, dodajecie łyżkę sosu sojowego, startą marchewkę i dobrze mieszajcie. Po chwili zalejcie wszystko bulionem, dodajecie sok pomarańczowy, miąższ oraz espresso i gotujecie na małym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, aż marchewka będzie miękka. Na patelnię wrzućcie wszystkie przyprawy, dodajcie odrobinę (dosłownie małą kroplę!) oleju i podsmażcie je krótko, dokładnie mieszając. Taką mieszankę dodajcie do garnka z marchewką pod koniec jej gotowania – ten sposób dodania przypraw nadaje potrawie inny, wyraźniejszy wymiar smaku. Testowałam i faktycznie czuć dużą różnicę! Na koniec wszystko zblendujcie z odrobiną śmietanki i podawajcie od razu po przygotowaniu z grzankami (super sposób na wykorzystanie wyschniętego pieczywa) 🙂 Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakuje!

Powiązane posty

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *